
Drenering rundt huset
Skikkelig drenering rundt huset er viktig for å unngå skader på huset og store kostnader senere.
Opplever du vond lukt i kjelleren, eller er det tydelig tegn på fukt? Gamle hus har ikke drenering som tilfredsstiller dagens behov, og mange år med konstant tilsig av fukt vil på et tidspunkt gi seg utslag i inntrenging i et dårlig drenert kjellerrom.
Drenering rundt huset er en overkommelig oppgave for en som er litt «handy», men det er noen fallgruver du må være klar over.
Slik sikrer du skikkelig drenering rundt huset
1. Gjør en grundig sjekk rundt huset
Ta en runde rundt huset ditt, spesielt under og rett etter regnvær. Kartlegg hvor overflatevannet renner, og hvor vannet fra takrennene renner. Det er viktig at dette renner vekk fra huset.
2. Kontakt kommunen
Du må finne ut om dreneringen er tilkoblet det offentlige nettet. Hvis det er tilfellet, og vannet ikke dreneres godt nok, så må du sjekke om dreneringen har gått tett. Tidligere ble det brukt mur-rør ved nedlegging av drensrør på eiendommer, og disse vil naturlig nok kollapse over tid. Finn ut om disse er kollapset eller har gått tett.
Få også tilgang til kart som viser hvor alt av rør ligger i bakken, både elektriske rør, avløpsrør og eventuelle rør for annen infrastruktur.
3. Planlegg arbeidet, og skaff alt verktøy og utstyr du vil trenge
Drenering med spade og håndmakt er selvsagt mulig, men en utrolig tung jobb. Så riktige maskiner gjør jobben til en lek. En minigraver for selve gravejobben, en hjullaster for flytting av masse, spader, krafse, spett, lasermåler, nye drensrør og pukk mm. er noe av det du vil trenge.
4. Fjern gress, steinheller osv
Alt som er plassert oppå bakken der du skal grave må fjernes. Hvis du skal beholde gresset, så fjerner du det forsiktig med en spade og legger det slik at det ikke kommer til skade underveis.
5. Sørg for god orden
Alt av masser, heller og materialer som skal brukes senere plasseres et lite stykke unna arbeidsplassen. Hold orden fra første stund, og få alle masser vekk underveis.
6. Sett i gang gravingen
Når du starter opp minigraveren, så er det enkleste å starte litt unna veggen, og jobbe seg innover.
7. Fjern massen
Dreneringsgrøften graves 35-40 cm dypere enn kjellergulvet. Vær nøyaktig, slik at du vet at nivået er korrekt. Her bruker du måleutstyr, slik at du slipper å grave opp og gjøre jobben på nytt.
8. Fuktsperre
Når grøften er ferdig, så etter du opp fuktsperre mot veggen. Der bruker du den velkjente knotteplasten, og følger plastens monteringsanvisning for å få det hele korrekt.
9. Dreneringsmateriale
Der drensrører skal ligge, fyller du på med pukk. Disse skal ikke ligge i direkte kontakt med jord, så legg pukk under dørene. Etterhvert som du pakker pukk rundt røret, så kan man bruke en filtduk i bunnen av grøften. Dekk til drensrøret med pukk.
10. Legg alt av stein og jordmasser tilbake i grøften
Fyll opp grøften med stein og jord som du tok vare på ved utgraving. En minigraver, selvlaster eller en liten hjullaster gjør dette til en enkel operasjon.
11. Dekk til topplaget med matjord
Toppen av grøfta dekkes til med matjord, og så bruker du f.eks grabben på minigraveren til å trykke jordlaget godt sammen.
12. Avslutningen
Legg tilbake gresset du fjernet i starten, eller hellene du tok vare på. Sørg for en pen finish, slik at både du og huset blir fornøyd med sluttresultatet.
Kontakt oss
Trenger du utstyr til drenering rundt huset?
Ta kontakt så hjelper vi deg.
Brynaskogen 9, 5705 Voss
Telefon: 990 46 769 / 56 51 25 29
E-post: post@vossliftutleie.no
Siste nyheter
Male huset
Å male huset er en «enkel» jobb som vi gjerne…
Tørking av fuktig kjeller
Har du en fuktig kjeller må den tørkes så fort…
Pigge opp kjellergulv
Å pigge opp kjellergulvet kan være et omfattende arbeid, men…
Drenering rundt huset
Skikkelig drenering rundt huset er viktig for å unngå skader…