
Legge belegningsstein
Å legge belegningsstein selv er en god måte å spare penger på – resultatet kan bli vel så bra om du gjør arbeidet selv.
Å legge belegningsstein selv trenger ikke være vanskelig, så lenge du ikke er redd for å ta i et tak og planlegger skikkelig i forkant.
Gjør du grunnarbeidet skikkelig, kan det være forskjellen på om dekket holder i 50 år, eller 2-3 år. Forbereder du deg godt, får du et resultat som varer i år etter år.
Dette trenger du:
- Spade
- Feiekost
- Tommestokk
- Lirer
- Avrettingsbord
- Pinner
- Snor
- Vater
- Rake
- Tre- eller gummiklubbe
- Platevibrator
- Steinkutter
Vibroplate og steinkutter kan du leie hos forhandler eller utleiefirma. Husk også godt vernetøy og hansker.
1. Mål opp
Forarbeidet er svært viktig når du skal legge belegningsstein. Før du begynner er det viktig å sette opp snorer for å måle opp hvor steinen skal ligge. Husk også å medregne noe helling (vanligvis 2 cm per meter), slik at vannet renner bort fra huset når det regner. Legg gjerne noen steiner ut også, for å se om det passer – da unngår du kapping senere.
2. Sjekk grunnforholdene
Tid brukt på grunnarbeid, sparer deg tid senere og sikrer deg et resultat som varer i år etter år. Bruk derfor litt tid på å grave deg litt ned og erstatte jordmasser her, dersom du pleier å få telehiv eller har ujevn grunn.
3. Gjør skikkelig grunnarbeid
Mange ønsker å bruke belegningsstein for å skape en fin innkjørsel til garasjen sin, men ved en garasje blir det også større belastning på stein og grunn. Det er derfor viktig at du beregner å fjerne 35 cm jordmasse, dersom du skal ha garasje eller andre store strukturer over belegningssteinen. For vanlig belastning, holder det med 25 cm.
4. Bruk fiberduk
Fiberduken skal legges i bunn, slik at det blir et skille mellom bærelaget av pukkstein og grus. Fiberduk er spesielt viktig dersom underlaget er av «dårlige» masser som leire, sprengstein eller blandingsmasser.
5. Grus
Over fiberduken skal det legges et lag med grus, som sørger for god drenering samt at det minsker faren for telehiv og bevegelser i grunnen. Ved normal belastning skal det brukes grus med kornstørrelse på mellom 0 – 18 mm – ved tung belastning: 0 – 35 mm.
6. Komprimer underlaget
Bruk en vibroplate for å pakke sammen og komprimere grusen, slik at det blir en mest mulig jevn flate. Etter komprimeringen skal den nye flaten ligge ca. 3 cm under nivået der du senere skal legge belegningssteinen. Husk helling på 2 cm – og hørselsvern!
7. Settesand
Legg et godt lag med settesand over den nye, jevne flaten. Settesanden skal ha en kornstørrelse på mellom 0 og 4 mm og skal være 3 cm tykt.
8. Komprimer underlaget igjen
Finn frem vibroplaten igjen og pakk sammen underlaget til det blir jevnt og flatt. Bruk 2 trelektere med settesanden og juster slik at du får riktig høyde og helling. Bruk et rett bord for å dra av overflødig settesand, slik at overflaten blir plan. Fjern deretter de 2 trelekterne og fyll igjen sporene. Vater er godt å ha for denne jobben – og husk å kontrollere fallet!
9. Første rekke med stein
Start med en hel rekke i ene enden. Er planen å ha lange eller store avslutningssteiner på sidene, er det lurt å legge dem først, slik at du får dannet et rammeverk for belegningssteinen. Avhengig av type stein du benytter, kan det være greit å ta litt tilfeldige steiner fra pallene, slik at du får litt variasjon i fargene. Husk å alltid ha 3 mm klarning mellom hver stein du legger, slik at det er plass til settesanden mellom. Dette er viktig for at belegningssteinen skal ligge stabilt og gjør at de tåler mer belastning.
10. Andre rekke med stein
Når du er ferdig med den første rekken og skal ta fatt på den andre, legg en halv stein først slik at belegningssteinene ikke ligger direkte overfor hverandre.
11. Få ut all steinen
Plasser ut all belegningssteinen før du tilpasser sidene med kappede steiner helt på slutten. Bruk gjerne en steinsaks, så blir jobben mye raskere og enklere.
12. Fugesand
Når du har lagt ut all steinen, er det bare å finne frem kosten og fugesanden. Pass på å koste fugesanden diagonalt ut, slik at alle sprekker og krinkelkroker blir fylt med sanden. La et tynt lag med fugesand ligge igjen, slik at den kan brukes til å fylle i fugene ettersom plassen brukes. Etter 1 til 2 uker kan du gå over med kosten igjen og koste det helt rent.
Kontakt oss
Trenger du utstyr for å legge belegningsstein?
Ta kontakt så hjelper vi deg.
Brynaskogen 9, 5705 Voss
Telefon: 990 46 769 / 56 51 25 29
E-post: post@vossliftutleie.no
Siste nyheter
Male huset
Å male huset er en «enkel» jobb som vi gjerne…
Tørking av fuktig kjeller
Har du en fuktig kjeller må den tørkes så fort…
Pigge opp kjellergulv
Å pigge opp kjellergulvet kan være et omfattende arbeid, men…
Drenering rundt huset
Skikkelig drenering rundt huset er viktig for å unngå skader…